Galerie

De roadtrip door Californië, Utah, Nevada en Arizona, in 2012 bracht me tot het schilderen van het fascinerende Amerikaanse landschap. In 2015 maakten we een roadtrip door Nieuw Zeeland. Een bijna exotische, maar zeker exuberante natuur: gletsjers, regenwouden en Bounty stranden. In de meeste schilderijen gebruik ik een soort vogelperspectief.

uit 2011 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Yellowstone NP - Mammoth Hot Springs 1

Yellowstone NP - Mammoth Hot Springs 1

2019

In de maanden augustus en september 2017 maakten we opnieuw een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Montana en Idaho, stond daarbij prominent op het programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Kortom: A Space Odyssey. Dit is mijn eerste versie van de MAMMOTH HOT SPRINGS. De Mammoth Hot Springs bevinden zich in het noorden van Yellowstone National Park, in de staat Montana.

Dreamcatching in Monument Valley

Dreamcatching in Monument Valley

2016

Een paar jaar na onze USA-Roadtrip van 2016 schilderde ik dit doek. In olieverf. Dreamcatcher is Engels voor 'dromenvanger', een object dat zijn oorsprong vindt bij de indianen van Noord-Amerika. Specifiek wordt de benaming gekoppeld aan de indianen van de Ojibweg (Anishinaabeg), een indianenvolk uit Noord-Amerika. Tijdens onze rondreis zagen we te koop in stalletjes, die beheerd werden door Indianen, de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. Uiteraard namen we er een paaar mee naar huis. Ons bezoek aan Monument Valley, de imposante rode woestijn in Arizona was overweldigend. Niet alleen vanwege het imposatie wijdse landschap met zijn tafelbergen. In de verte hoorde ik Ennio Moricone en 'Once Upon a Time in the West'. Een iconisch landschap dat uitnodigt tot dromen.

Mammoth Hot Springs 1 - Yellowstone NP

Mammoth Hot Springs 1 - Yellowstone NP

2018

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerikaanse staten. Die begon in Chaicago en eindigde in San Francisco. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Montana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Mammoth Hot Springs, in het noorden van Yellowstone NP, Montana. Dit is mijn eerste versie van de MAMMOTH HOT SPRINGS. 

Yellowstone / Grand Prismatic Spring

Yellowstone / Grand Prismatic Spring

2017

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Monatana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Grand Prismatic Spring, in het midwesten van Yellowstone NP, Wyoming. Een uitgestrekt warm bad met opaal water boven een oranje bodem van mineralen. Het is mijn eerste schilderij in de Yellowstone-reeks.

Mammoth Hot Springs 2 - Yellowstone NP

Mammoth Hot Springs 2 - Yellowstone NP

2018

In de maanden augustus en september 2017 maakten we weer een roadtrip door een zestal Amerkaanse staten. Het Yellowstone National Park, op de grens van Wyoming, Monatana en Idaho, stond daarbij prominent op ons programma. Waar kun je immers meer inspiratie opdoen voor je schilderijen als daar. Een geologisch natuurgebied zoals er op aarde maar weinig zijn. Met een enorme variatie aan kleuren en natuurverschijnselen, zoals de honderden hete bronnen die je overal in het onmetelijke ´park´ verrassen. Het waren bijna buitenaardse dagen die we er doorbrachten. Een reis naar een universum waar je nog veel langer zou willen zijn. Thuisgekomen ben ik onmiddellijk begonnen aan het verwerken van de duizenden indrukken. En ontdek je je tekortkomingen. De natuur blijkt je in alle opzichten te overtreffen als kunstenaar. Toch heb ik me gewaagd aan de Mammoth Hot Springs, in het noorden van Yellowstone NP, Montana. 

Bonneville Salt Flats Utah

Bonneville Salt Flats Utah

2018

In september 2017 reden we over de highway die de eindeloze zoutvlakte tussen Salt Lake City (Utah) en West Wendover (Nevada) doorklieft. Een kaarsrechte zwarte asfaltweg, 150 kilometer lang. Grote borden langs de weg waarschuwen ervoor niet in slaap te sukkelen vanwege de letterlijk schitterende verdoving die het witte zout en de felle zon de bestuurder in slaap doen sukkelen. Op de zoutvlakte worden snelheidsrecords gebroken. Hier en daar bandensporen in het zout, getuigen daarvan. Bij elke regenbui verdwijnen de bandensporen weer. De sneeuwwitte vlakte zorgt voor fata morgana's en andere optische illusies. In de verte lijken de bergen te zweven boven het zout.  

Golden Bay Dreams

Golden Bay Dreams

2016

In 2015 reisden mijn vrouw en ik zes weken door Nieuw Zeeland. Een fantastisch land met de verbeelding ontstijgende landschappen. Van tropische regenwouden tot gletsjers. Van Bounty stranden tot vulkanische wereldwonderen. Kortom, meer inspiratie dan je aan kunt.  In deze reeks probeer ik het imaginaire te verbinden met de werkelijkheid. Landschappen vanuit een ander perspectief, van boven of van schuin boven af gezien. Zo ook bij de Golden Bay (aan de noordkust van het Zuidereiland). Bijna een luchtfoto, in de kleuren zoals een sprookjesachtige kust kan zijn. De zomer.

Moeraki Boulders - Close Encounters

Moeraki Boulders - Close Encounters

2016

In 2015 reisden ik met Gemma zes weken door Nieuw Zeeland. Een fantastisch land met de verbeelding ontstijgende landschappen. Van tropische regenwouden tot gletsjers. Van Bounty stranden tot vulkanische wereldwonderen. Kortom, meer inspiratie dan je aan kunt.  In deze reeks probeer ik het imaginaire te verbinden met de werkelijkheid. Landschappen vanuit een ander perspectief gezien. In dit geval verwijzen deze versteende 'spherical boulders'op het Koekhohe-strand bij Moeraki (Zuidereiland) naar oude Maori legendes. De gigantische grijze ronde stenen zouden zijn achtergelaten door oude goden uit de tijd dat de Maori's neerstreken in Nieuw Zeeland. Close Encounters...

Phantom Birds at Tunnel Beach

Phantom Birds at Tunnel Beach

2016

Zes weken lang waren we in het voorjaar van 2015 in Nieuw Zeeland. onder andere om een van onze zonen te bezoeken die daar al meer dan een jaar werkte aan de Otago University in Dunedin (Zuidereiland). Op een steenworp van zijn woning ligt het fascinerende kustlandschap van Tunnel Beach. We wandelden ernaartoe. Beter: we daalden over een lang, slingerend pad af naar de rotsachtige kust. Vogels vlogen op uit het hoge, sprietige gras. En ineens is daar de 'hemelpoort' van steen. Golven spatten wit en schuimend uit elkaar. Bij laag water kun je erdoorheen lopen. Nu beperken we ons tot een wandeling over de hoge rug. Gladde mossoorten onder onze voeten. De 'vogels' zijn van Japans zeewier.

To the Fiordlands - Englinton Valley

To the Fiordlands - Englinton Valley

2016

Een aantal dagen in het natste deel van Nieuw Zeeland: de Fiordlands. De hoeveelheden regen per jaar zijn er gigantisch. Maar als we daar zijn is er volop zon. We rijden door hallucinerende landschappen. Groen meestal. Erg groen. En van tijd tot tijd een eindeloze, dorre vlakte, zoals in Englinton Valley. Het doet denken aan The Lord of the Rings (waarvoor hier in de omgeving o.a. opnamen hebben plaatsgevonden). Het felgele, geërodeerde landschap met hoog, wuivend gras steekt fel af tegen de donkere, bijna zwarte bergen op de achtergrond. We zijn op weg naar Milford Sound. Het fjordenlandschap van Nieuw Zeeland. De 'vogels' zijn van Japans zeewier.

Milford Sound. Of Silence

Milford Sound. Of Silence

2016

We vertrekken 's morgens uit Te Anau. En volgen de State Highway 94 door fantastische landschappen. Met de Lord of the Rings op onze hielen. De zon klimt langzaam boven de zwarte kammen. Weerspiegelen zich in de Mirror Lakes. En dan is er de donkere Homer Tunnel. Het landschap wordt nog ruiger. En dan ineens doemt, na ruim twee uur rijden, Milford Sound op. Hoge bergwanden omkaderen het feeërieke fjord. Alsof je in een sprookjeswereld beland bent. Alle geluid ontbreekt. Zelfs de van honderden meters hoogte neerkletterende watervallen zijn met stomheid geslagen. The Sound of Silence. In de verte piekt de bijna 1700 meter hoge Mitre Peak. Een driehoek sneeuw op de top spettert zonlicht.

Zabriskie Point

Zabriskie Point

2014

Zabriskie Point is een bekend viewpoint in het Death Valley National Park in Californië. Het is één van de heetste plekken op aarde en wordt gekenmerkt door zijn pastelkleurige golvende duinlandschap waar zo goed als niets leeft. In september en oktober 2012 reisden we door een aantal staten van de V.S. en bezochten ook Death Valley en Zabriskie Point. Bij een temperatuur van 43 graden. Zabriskie Point maakte een onvergetelijke indruk op me. Het adembenemende landschap kantelde. Maar dat kan ook zijn oorzaak hebben in het zoute zweet dat mij ogen indruppelde. Hallucinatie, in ieder geval. De plek is vernoemd naar de Amerikaanse zakenman en onderdirecteur van de Pacific Coast Borax Company: Christian Breevoort Zabriskie (1864 - 1936). Zabriskie Point is tevens de titel van een film van Michelangelo Antonioni uit 1970. Slechts een klein gedeelte van de film speelt zich ook daadwerkelijk af op deze plaats.

California Dreamin'

California Dreamin'

2014

In het najaar van 2012 reizen mijn vrouw en ik een maand lang door een aantal staten van Amerika: California, Nevada, Utah en Arizona. De bijna surrealistische, wijdse landschappen laten een onvergetelijke indruk achter. Het laatste deel van de roadtrip gaat van Los Angeles naar San Francisco, over de Pacific Coast Highway. Meer dan 500 kilometer over Highway no. 1 langs de hoge kliffen met uitzicht op de machtige oceaan links van je. Je wil dat het nooit ophoudt. Het hier afgebeelde landschap verbeeldt de sunset in de omgeving van Big Sur, een kilometer of 30 onder Carmel-Monterrey waar we zullen overnachten.

Goldfields Apache Junction Arizona

Goldfields Apache Junction Arizona

2016

Goldfield (later: Youngsberg) was een gouddelverstadje in Arizona, in de buurt van Apache Junction. Tegenwoordig is het niet meer dan een Ghost Town, enkel nog bezocht door toeristen. Het dorp werd omstreeks 1892 gesticht, tijdens de Amerikaanse Goldrush. In 2012 reden we er in de buurt rond. Indrukwekkende landschappen, zoals we er al meer gezien hadden tijdens onze reis door California, Nevada, Utah en Arizona.  Op het doek heb ik uitsluitend gewerkt met pigmenten (vooral oker), modelleerpasta, goudverf en bladgoud. In het landschap (van boven af gezien) heb ik nog (net zichtbaar) de kavels ingetekend.

Olmsted Point

Olmsted Point

2013

Een van de vele bekende plekken in het grote Yosemite National Park (Californië / USA) is Olmsted Point. Machtig uitzicht vanaf de Tioga Road die dwars door het uitgestrekte natuurpark loopt. Je bent dan inmiddels al op 2500 meter hoogte. De natuur is er overweldigend en tevens ongenaakbaar. Kortom: meer dan genieten.

Arches: The Three Gossips

Arches: The Three Gossips

2013

Arches National Park in Utah (USA) biedt een kaleidoscopisch beeld van verbluffende landschappen. Geologische tovenarij die je verbluft achterlaat. In alle kleuren rood  schieten de meest rare vormen de rotsbodem uit. Een van de meest kenmerkende zijn 'The Three Gossips'. Versteende bijbelse beelden lijken het wel. Al eeuwen staan ze daar onwrikbaar op hun rotsbodem. Verderop volgen de honderden door wind en andere erosie uitgeselten boogformaties. Geen mensenhand is er aan te pas gekomen. Een oerlandschap.

Hurricane with golden cubes

Hurricane with golden cubes

2012

Een dreigende hurricane boven een woestijnachtig landschap. In de 'trechter' wordt het afval vanaf de bodem meegzogen de lucht in. Een vreemd verschijnsel doet zich parallel voor in de lucht: een invasie van goudachtige kubussen, verschillend van formaat. De kubussen brengen hun kleur aan in het nieuwe, schoongeveegde landschap. Een soort herschepping van het stuk aarde dat door de krachtige hurricane verwoest leek. 

Big Apple Gates 1

Big Apple Gates 1

2011

Onderdeel van het drieluik Big Apple Gates: linker deel. Geïnspireerd door de saffraankleurige constellatie 'The Gates' van kunstenaar Christo in Central Park in New York, februari 2005. Op de 'palen' zijn teksten te lezen: de taperecordings van de terroristen die op het punt staan een van de WTC-towers in te vliegen, 11 september 2001. De prijs is inclusief baklijst (zwart met gouden rand)

Big Apple Gates 2

Big Apple Gates 2

2011

Onderdeel van het drieluik Big Apple Gates, middelste deel. Geïnspireerd door de saffraankleurige constellatie 'The Gates' van kunstenaar Christo in Central Park in New York, februari 2005. Op de 'palen' zijn teksten te lezen: de taperecordings van de crew van United Flight 175. Het is 11 september 2001, en de WTC-torens in New York zullen binnen snel veranderen in een hoop stof en verwrongen staal. De prijs is inclusief baklijst (zwart met gouden rand)

Big Apple Gates 3

Big Apple Gates 3

2011

Onderdeel van het drieluik Big Apple Gates: rechter deel. Geïnspireerd door de saffraankleurige constellatie 'The Gates' van kunstenaar Christo in Central Park in New York, februari 2005. Op de 'palen' staan teksten te lezen: het zijn de taperecordings van de laatste telefoongesprekken die passagiers voeren vanuit de vliegtuigen die niet veel later de WTC-torens in New York binnen vliegen, 11 september 2001. De prijs is inclusief baklijst (zwart met gouden rand)