De Japanse calligrafie geeft meer dan enig ander 'alfabet' de mogelijkheid om door middel van een paar tekens gevoelens en stemmingen uit te drukken. Met gemengde techniek (allerlei inkten, goud, potlood, pen, collage) heb ik op etalagekarton een groot aantal'Japanse calligrafieën' gemaakt.

uit 2003 tot 2012 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

EERBIED

EERBIED

2012

EERBIED. Nummer 1 uit een nieuwe 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN 2.0. genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de EERBIED verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas. 

Eer - Heart of Zen 2.1

Eer - Heart of Zen 2.1

2012

Deel 1 van een tweeluik, De kalligrafie EER. Diverse inkten en verven op papier. In een wereld van verwarrende onrust staat de EER als een rood blok (de Japanse zon) in rust. Stabiliteit.

Eerlijkheid - Heart of Zen 2.2.

Eerlijkheid - Heart of Zen 2.2.

2012

Deel 1 van een tweeluik, De kalligrafie EERLIJKHEID. Diverse inkten en verven op papier. In een wereld van verwarrende onrust staat de EERLIJKHEID als een rood blok (de Japanse zon) in rust. Stabiliteit. 

Waarheid

Waarheid

2011

WAARHEID. Nummer 1 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de WAARHEID verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Wijsheid

Wijsheid

2011

WIJSHEID. Nummer 2 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de WIJSHEID verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Trouw

Trouw

2011

TROUW. Nummer 3 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de TROUW verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Toewijding

Toewijding

2011

TOEWIJDING. Nummer 4 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de TOEWIJDING verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Roem

Roem

2011

ROEM. Nummer 5 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de ROEM verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Vrede

Vrede

2011

VREDE. Nummer 6 uit een 6-delige serie die ik HEART OF JAPAN. Genoemd heb. De basis vormt de kalligrafie die de VREDE verbeeldt. Daarnaast speelt een deel van de rode Japanse zon een prominente rol. De gemengde techniek bestaat uit: collage, diverse inkten, gouache en goudverf. De afmeting bedraagt 20x20 cm., inclusief passe-partout en lijst. Achter glas.  

Red Sun 2.1

Red Sun 2.1

2004

Calligrafie in de Zen reeks. In tweetallen gemaakt vanwege het evenwicht. Gemengde techniek op papier: diverse inkten, o.a. goud, rood, zwart over collage. Inclusief passe-partout.

Red Sun 2.2

Red Sun 2.2

2004

Calligrafie in de Zen reeks. In tweetallen gemaakt vanwege het evenwicht. Gemengde techniek op papier: diverse inkten, o.a. goud, rood, zwart over collage. Inclusief passe-partout.

Heart of Zen 1

Heart of Zen 1

2003

Wijsheid, serene rust en contemplatie: het zijn allemaal omschrijvingen die het karakter van de gemoedstoestand van 'Heart of Zen' tot uitdrukking moeten brengen.

Heart of Zen 2

Heart of Zen 2

2004

Contemplatie onder de moerbeibomen, afstand nemen van de hectiek van de dag: het moet allemaal terug te vinden zijn in het 'Heart of Zen'.

Heart of Zen 3

Heart of Zen 3

2004

Beheersing van de gevoelens: als Zen-meester moet je deze kunst beheersen. De calligrafie komt tot stand zonder de hand te laten rusten op het papier.

Heart of Zen 4

Heart of Zen 4

2004

Het zich bijna onwerelds losmaken van de wereld in een sfeer van absolute rust en van een absoluut evenwicht: pas dan bereik je het 'Heart of Zen'.

Heart of Zen 5

Heart of Zen 5

2004

De hoogste graad van wijsheid bereiken, daar is een heel leven van ervaring voor nodig. Maar niet iedereen bereikt aan het einde zijn eigen 'Heart of Zen'.

Heart of Zen 6

Heart of Zen 6

2004

De staat van totale onthechting bereik je door de aanwijzingen van de mester zelf te volgen. Pas dan bereik je je eigen 'Heart of Zen'.

Heart of Zen 7

Heart of Zen 7

2004

Om te voldoen aan Zen behoor je in strenge contemplatie het niveau van onthechting na te streven. In dat opzicht komt het heel dicht in de buurt van de opvattingen van de Romeinse wijsgeer Seneca.

Heart of Zen 8

Heart of Zen 8

2004

De Japanse calligrafie wordt terecht in verband gebracht met kunst. Ook het Arabisch schrift valt in die categorie. Heart of Zen is echter ook een kwestie van opperste concentratie.

Heart of Zen 9

Heart of Zen 9

2004

In al mijn 'Japanse prenten' komt het symbool van Japan (de rode bol = zon) terug. De calligrafie, geralateerd aan het 'Heart of Zen', is er omheen geplaatst. Beide elementen staan symbool voor Japan.

Heart of Zen 10

Heart of Zen 10

2004

Ik heb meer 'Japanse prenten' gemaakt dan op deze site te zien zijn. Maar de meeste zijn verkocht. Dat geldt ook voor deze prent. Blijkbaar hebben we ook in het westen iets met het 'Heart of Zen'.